0106/203006/21

E-Learningmodule: Arduino vanonder het fijnstof

STEM-OPLEIDING // E-Learning

Data
maandag 01 juni 2020, 09:00
tot woensdag 30 juni 2021, 16:00
Locatie
E-learning
Status
Beschikbaar
Prijs
€0,00 per persoon

Fijnstof is een erg actueel thema in de media. In het eerste deel van dit project ontdek je waarom fijnstof schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Helaas hebben we geen menselijk zintuig dat ons kan verwittigen van zodra er teveel fijnstof in de lucht hangt.

Daarom kruip je nadien in de schoenen van een ingenieur met een maatschappelijk relevante vraag: hoe ontwerp je een goedkope detector dat fijnstof kan meten?

Fijnstof kan je niet rechtstreeks meten (zoals bv. een lengte met een lat, of een massa op een weegschaal). Je zal ontdekken hoe je met behulp van licht-verschijnselen, je onrechtstreeks iets kan afleiden over fijnstof gehaltes in de lucht.

Gaandeweg ontdekken je welke uitdagingen hierbij komen kijken zoals kalibratie, automatisering, meetbereik, nauwkeurigheid, interpretatie van metingen....

“Arduino vanonder het fijnstof” is een volwaardig STEM project!

We openen samen een zwarte doos (fijnstof detector) en ontdekken hoe wiskunde, fysica, biologie, techniek en engineering ons heel wat bewust kunnen maken over het kritisch gebruik van meettoestellen.

Bovendien maken we voor het praktisch deel van de bundel gebruik van Arduino, een intussen veel gebruikt open-source hardware en programmeer omgeving.

Meer info


  • Voor: STEM leerkrachten en leerkrachten techniek en wetenschappen SO - 2de graad
  • Duur: zelfstudie via E-learning platform 

 

Voor gebruik in de klas dienen demo-pakketjes worden bijbesteld. Per demopakket kan u een groep van 4-5 leerlingen aan het werk zetten.

Nieuwe inschrijvingVraag info over dit event.